Botox Friesland

Anti-rimpelbehandelingen met botulinetoxine in Friesland

Een gezonde kijk op een frisse blik, begint in onze praktijk in Drachten.

Wanneer je last hebt van rimpels door intensief gebruik van gezichtsspieren, dan is een botulinetoxine-behandeling de eerste stap. Deze dynamische rimpeltjes ontstaan door bijvoorbeeld (te) veel fronsen of lachen. Botulinetoxine, vaak ook botox genoemd, schakelt deze spiertjes dan tijdelijk uit. Het maakt de spiertjes dunner en slapper (atrofie) waardoor de rimpels verdwijnen. Deze behandeling kun je het beste 1 tot 3 x per jaar ondergaan. Wij gebruiken botulinetoxine van het merk Azzalure® van Galderma. Een van de top 3 merken in de wereld met een veilig FDA-keurmerk.

In 2016 werden Nederland ongeveer 390.000 botox- en fillerbehandelingen uitgevoerd. 86% was vrouw.

Er zijn oplossingen voor:

 • voorhoofdsrimpels of midfrons-rimpel
 • kraaienpootjes met evt. een lichte wenkbrauwlift
 • een zgn. ‘sinaasappelhuid’ bij de kin
 • een opgetrokken bovenlip waardoor je tanden (te) veel zichtbaar zijn bij het lachen
 • de neuslijntjes (“Bunny-lines”)
 • hoofdpijnklachten en overmatig transpireren
 

Let op: voor een duurzaam en optimaal behandelresultaat analyseren we het gehele gezicht op volumeverlies, statische en dynamische rimpels. Hierdoor kan het behandeladvies afwijken van je persoonlijke wensen of verwachtingen.

Behandelresultaten kunnen van per persoon tot persoon en per behandeling verschillen.

Wij behandelen de volgende gebieden:

 • midfrons of boosheidsfrons
 • kraaienpootjes
 • bunnylines
 • wenkbrauwlift
 • horizontale fronslijntjes voorhoofd
 • overmatig transpireren
 • hoofdpijn

Tijdsduur consult: ± 30 a 45 min
Herstelperiode: nihil/ geen
Effect: 2 tot 5 maanden
Consulten en controles: vrijblijvend

Behandelend arts: drs. M. van Bracht, cosmetisch huisarts.

BIG-nr. 09063962101 

In 2017 heeft hij de internationale opleidingsmodules 1 en 2 voor injectables behaald van de Ned. Ver. Cosmetische Geneeskunde in het AMC te Amsterdam. 

Hiernaast is hij lid van en opgeleid door Huisartskliniek in Westervoort.

Praktische training en ervaring zijn opgedaan in het SKILLS-lab (Erasmus Universiteit R’dam) en via diverse nascholingen soms gesponsord door de farmaceutische industrie.

Oogmark™ is gelegen naast de NHG-geaccrediteerde huisartsenpraktijk van Bracht & Dorgelo. 

Oogmark™ maakt gebruik van een kwaliteitssysteem met in- en exclusie-criteria voor cosmetische behandelingen.

Zo nodig verwijzen we door naar andere specialisten voor het indicatieve gebied. 

Bij een behandeling worden voor- en na-foto’s gemaakt en opgeslagen in je beveiligde digitale patiëntendossier. 

Er wordt gebruik gemaakt van diverse behandelprotocollen met time-out procedure.

Enkele ervaringen van cliënten

Hoe werkt botox?         

“Botox” is eigenlijk niet de juiste naam maar een merknaam. De stofnaam is botuline toxine A. Wij gebruiken het A-merk Azzalure van Galderma. De behandeling is eenvoudig en houdt in dat er op een beperkt aantal plekken in de huid oppervlakkig kleine hoeveelheden vloeistof (druppeltjes) worden ingespoten door middel van een injectie met een zeer fijne naald. Het middel zorgt ervoor dat de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de betreffende spieren stagneert, waardoor de spieren tijdelijk ontspannen. Dit resulteert in minder zichtbare rimpeltjes of gezichtslijntjes, die veroorzaakt werden door activiteit van deze spieren. Het uiteindelijke resultaat is dat de huid minder tot geen rimpels meer vertoont in de behandelde gebieden. Het effect is een jonger en frisser uiterlijk. Een botulinetoxinebehandeling kan ook resulteren in minder hoofdpijn of migraine of bijvoorbeeld minder zweten bij zweetoksels.

De botox behandeling                      

Tijdens eens een vrijblijvende 1e intake vragen we u om een medische vragenlijst in te vullen. Hierna worden uw wensen of verwachtingen besproken en krijgt u advies van de behandelend arts. Indien haalbaar kan de behandeling direct aansluitend plaatsvinden.       

Een behandeling met botulinetoxine neemt gemiddeld 15 a 20 minuten in beslag. Het resultaat is na 3 tot 5dagen zichtbaar en optimaal na ongeveer twee weken. Het effect houdt ongeveer 2 tot 4 maanden aan. Daarna kan een behandeling worden herhaald. Naarmate het middel vaker wordt toegepast blijft het effect ook langer merkbaar. 

Bij de allereerste keer zijn we heel voorzichtig zijn met de hoeveelheid botuline toxine. Zo voorkomen we dat er te veel botox in één keer wordt geïnjecteerd.

Als we tijdens de eerste behandeling te veel botox gebruiken kun je er enkele maanden last van hebben. Daarom is het beter voorzichtig te werk te gaan. Ben je na 2 weken niet tevreden, kom dan gerust langs voor een extra ‘touch-up’ behandeling. Met deze garantie weet je uiteindelijk altijd precies hoeveel jouw lichaam nodig heeft. Deze service is gratis. 

Het effect van Botulinum A-toxine is niet permanent, maar in de praktijk blijkt dat de tijd tussen vervolgbehandelingen langer en langer kan worden, zodat het effect meer of minder permanent kan worden genoemd bij voldoende onderhoud.

In principe vindt er geen verdoving plaats, omdat de behandeling plaats vindt met een zeer fijne naald. Deze geeft niet meer gevoel dan van een speldenprik. Indien u dit toch nog bezwaarlijk vindt, kan er een verdovende crème worden gebruikt voorafgaand aan de behandeling.

Bijwerkingen of risico’s van een botoxbehandeling                             

Bijwerkingen zijn zeldzaam mits verstandig gebruikt. Direct na het inspuiten kan er een prikplekje ontstaan met enige roodheid en/of zwelling. Dit trekt snel weg en is in de meerderheid van de gevallen na enkele uren niet meer zichtbaar. Er is geen sprake van napijn. Soms kan er  een heel klein bloedvaatje geraakt worden tijdens het prikken en kan een druppeltje bloed ontstaan. Dit wordt tijdens de behandeling direct weggedept. In een zeer zeldzaam geval ontstaat er nadien een zichtbare blauwe of groene plek. Dit verdwijnt vanzelf na een paar dagen of kan worden gecamoufleerd met een goede foundation.

Soms ontwikkelen zich tijdelijke hoofdpijn na de behandeling. Een uiterst zeldzame bijwerking is een tijdelijke eliminatie van de spieren die het ooglid optillen. Dit zorgt voor een tijdelijk hangend ooglid. Dit herstelt echter altijd (!).

Afhankelijk van de mogelijke bijwerkingen en de mogelijkheid om make-up toe te passen, kunt u uw normale activiteiten direct na de behandeling hervatten tot 12 uur na de behandeling.

Kortom,een behandeling met botox is in principe een zeer veilige behandeling met weinig kans complicatie risicos.

Wanneer is een “botox”-behandeling niet geschikt?                                              

De behandeling is geschikt voor volwassen mannen en vrouwen, maar niet geschikt voor zwangeren, tijdens borstvoeding, ziek zijn of onder de 18 jaar. “Botox”-behandelingen worden inmiddels in de medische wereld heel vaak en veilig toegepast o.a. in de revalidatiegeneeskunde, neurologie, dermatologie, chirurgie, urologie en cosmetische geneeskunde. 

Na de behandeling:

 24 uur geen druk of massage uit oefenen op de behandelde plekken
 geen activiteiten ondernemen met veel zweten (sporten, sauna, zon)
 niet extreem met het gezicht te trekken of grimassen maken
 vermijdt UV-licht (zonnebank, zon)
 gebruik 24 uur voor en na de behandeling geen aspirine (acetylsalicylzuur) 
 gebruik 24 uur voor en na de behandeling geen alcohol

Bereikbaarheid van de kliniek:

U krijgt van ons altijd ons spoednummer mee voor vragen na de behandeling. U staat hiermee direct in contact met de arts.

Kosten: 1 zone botox kost 159 euro (prijspijl 2022)

Betaling: Alleen pinbetalingen. U krijgt een papieren betalingsbewijs mee na de betaling.